Zig Zag prin România

comments 2
GȂNDURI, LOCURI, OAMENI

Zig Zag prin România

Acum aproximativ un an vă anunțam crearea blogului, ce se doreşte a fi o monografie modernă a României, o țară despre care mulți au auzit şi despre care mulți vorbesc, dar pe care şi mai mulți nu o cunosc prea bine. O țară bogată, cu numeroase fațete, unele frumoase, altele triste şi cele mai multe în construcție.

Astăzi, în preajma primei noastre aniversări, avem bucuria de a vă prezenta o nouă inițiativă a unei echipe dinamice de români ataşați de patrimoniul geografic şi cultural al țării care au ambiția de a vă deschide porțile fiecărui județ şi de a vă prezenta locurile şi oamenii de seamă ce creionează perimetrul şi destinul românesc actual.

Lively Romania îşi propune aşadar să se alăture aventurii lor minunate şi demne de respect, să le urmeze virtual paşii în toate regiunile vizitate şi promitem să vă facem cunoscute videoclipurile în format hyperlapse prezentând fiecare județ al țării.

Proiectul lor fiind unul unic şi înscriindu-se într-o inițiativă de promovare a unei imagini pozitive a țării, vă invităm să aflați mai jos povestea acestei echipe şi ambițiile membrilor ei.

ZigZag prin România e o inițiativă foarte frumoasă… Ce v-a motivat să demarați acest proiect ?

„Pentru noi, motivele sunt destul de evidente: ne iubim țara şi vrem să o promovăm, atât românilor, cât şi străinilor. Totul a pornit din curiozitatea şi dorința de a străbate în lung şi în lat România această frumoasă, cu munții ei impunători, satele enigmatice şi tradițiile magice. Putem spune că pasiunea față de România creşte temperatura inimilor noastre zi de zi. Pe măsură ce mai descoperim o parte din bogățiile țării sau mai trăim o experiență unică, simțim cum fentăm timpul şi parcă ne lungim tinerețea. Facem ce ne place într-un mod inteligent!”

De ce acum şi nu cu 2 ani mai devreme sau 2 ani mai târziu ?

„Conceptul mişcării Zig Zag a luat naştere acum 2 ani, timp în care am adăugat, modificat şi îmbunătățit zilnic planul şi strategia întregii călătorii.

Ca şi grup, ne-am cunoscut acum 2 ani, printr-un proiect de afaceri pe care îl dezvoltam împreună. Un factor care ne-a reunit a fost pasiunea pentru călătorii şi munca în echipă, iar pe măsură ce ne împărtăşeam visele între noi, un nucleu compact şi cu abilități multiple a început să crească frumos. Oriunde mergeam ne făceam văzuți şi eram apreciați pentru veselia şi energia noastră antrenantă. Apoi au fost necesari aceşti 2 ani de zile, timp în care am înglobat într-un singur proiect toate visele grupului legate de călătorii şi Romania şi am conceput o mişcare prin care să ne cunoaştem țara şi să o arătăm lumii întregi.

Acum, vă putem invita să-l cunoaşteți pe copilul nostru, Zig Zag prin România!”

Care sunt valorile şi noțiunile dragi inimilor voastre ?

„Ooo! Aici e mult de povestit! În primul rând, tinerețe veşnică şi viață fără de moarte! Suntem atenți la ce mâncăm şi ne gestionăm zilnic timpul astfel încât să facem şi ceva mişcare: gimnastică, jogging, înot, ping-pong etc. Considerăm foarte important aspectul sănătății şi al îngrijirii corporale.

dacÎn al doilea rând, ne păstrăm mintea vigilentă şi creativă. Ne gândim deseori la cum putem îmbunătăți „educația” copilului Ziggy (mascota noastră cu barbă, care reprezinta dacul în versiunea modernă): ce strategii noi să abordăm în activitățile zilnice, cum putem fi mai eficienți în echipă, cum să imortalizăm România cât mai original pentru publicul nostru? Punem mare accent pe proactivitate şi creativitate.

În al treilea rând, considerăm vitală educația financiară şi antreprenoriatul. Acesta este motorul care pune în funcțiune proiecte de genul acesta. Fără un pic de pragmatism şi analiză antreprenorială, eşti singur pe lume. Aşadar, studiem zilnic: citim cărți, scriem jurnale, gândim proiectul, ne analizăm comportamentul etc. Seara, ne adunăm cu toții la „o masă rotundă” (aşa o numim noi) şi comunicăm rezultatele, experiențele şi discuțiile avute în ziua respectivă. Punem la punct noi idei şi stabilim programul pentru ziua următoare. E un obicei care ne este foarte drag.”

Care e misiunea/vocația proiectului Zig Zag prin România ?

ziggy„Misiunea noastra, a celor 14 tineri uniți sub umbrela Zig Zag prin România, este, o dată, de a promova oamenii de valoare din fiecare județ. Ne referim la persoane care au lăsat o amprentă benefică, oameni care sunt conuscuți ca fiind cei mai iscusiți în domeniul lor şi/sau au o poveste atrăgătoare, presărată de experiențe atipice.

Apoi, o altă misiune asumată este de a scoate la suprafață locurile frumoase, turistice sau non-turistice, din fiecare județ. Ne interesează să cuprindem esența fiecărei şederi dintr-un județ printr-un colaj de mii de poze, poze care sunt „lipite” într-un video fabulos de tip hyperlapse.

În altă ordine de idei, suntem interesați şi de mediul de afaceri din fiecare județ pentru că după cum îți întreții afacerile, aşa îți întreții şi viața. 

Revenind la oile noastre, am gândit un instrument de promovare-marketing-vânzare prin care să stimulăm hotelurile, pensiunile, restaurantele etc. să deschidă curajos „cufărul de aur” pentru noi, astfel încât să promovăm, cu adevarat, cele mai deosebite servicii şi produse din fiecare județ. Da, în România primeşti servicii de calitate!

În sfârşit, intenția noastră este de a cunoaşte România la firul ierbii şi, tot de la firul ierbii, să îi promovăm frumusețea peste tot pe unde vom merge. Suntem îndrăzneți, dar România este o țară cu un gigantic potențial, este o „bijuterie a Europei” în devenire, iar echipa Zig Zag prin România este gata-pregătită să o exploreze întru-totul!”

Cum e organizată echipa ? Cine sunteți ? Care sunt rolurile fiecăruia dintre voi ?

„Toți suntem din zona Moldovei: Iaşi, Suceava, Bacău, Neamț şi Galați. Toți ne-am unit în Iasi şi tot din Iaşi am pornit marea aventură Zig Zag.

echipa

Rolurile au fost împărțite cu uşurință între noi, în funcție de abilitățile fiecăruia. În prezent, suntem 4 echipe:

Echipa de vânzări : 9 persoane împărțite pe diferite nişe (hoteluri, restaurante, fitness, saloane etc.) care vorbesc cu patronii de firme pentru eventuale parteneriate. Oferta noastră pentru firme constă în pachetele de vizibilitate „360 de grade” care acoperă toate posibilitățile de vizibilitate pe care le poate obține o firmă, şi anume: servicii complete de promovare-marketing-vânzare („sfânta treime” din afaceri), foarte avantajoase pentru ambele părți. Astfel, creem o legătură de tip WIN-WIN cu patronii, în care noi ne reducem substanțial cheltuielile, iar ei obțin mai mult decât un serviciu de publicitate, obțin asocierea cu proiectul unic şi național (în curând internațional), Zig Zag prin România… Echipa de vânzări ne scoate de fiecare dată din frig şi ploaie şi ne aduce un acoperiş deasupra capului, o încăpere caldă şi primitoare, înmiresmată cu miros de borş şi un vin savuros.

Echipa de interviuri: 2 persoane + un fotograf. Cu câteva zile înainte de a ajunge într-un județ, derulăm o cercetare privind oamenii de succes din următoarea noastră oprire şi, odată ajunşi la destinație, dăm telefoane şi stabilim întâlniri cu personalitățile respective. Avem cam 3-4 interviuri pe zi. Ulterior analizăm interviul, alegem un fragment cel mai reprezentativ discuției avute şi îl postăm pe platformele online, alături de o poză sugestivă. În plus, oferim şi povestea mai în detaliu a fiecărui om de succes printr-un E-book dedicat ficărui județ, care poate fi descărcat online gratuit de pe site-ul nostru www.zigzagprinromania.com… Adepți ai interviurilor atipice, ca de la suflet la suflet, grupul de pe interviuri ne încântă seară-de-seară cu câte o poveste de adormit adulții.

Echipa foto-video: 2 persoane care creeaza tot materialul vizual din fiecare judet. Ei sunt cei care livrează video-ul hyperlapse de la sfârşitul şederii județene, cei care creează promo-uri pentru firme şi cei care cercetează noi locuri interesante pe care să le integreze în călătoria noastră. Zilnic se echipează cu trepied, cameră de fotografiat, creativitate şi un pachețel de mâncare. Nu pleacă de pe teren decât după ce sunt mulțumiți de materialul adunat. Odată ajunşi în camere, începe prelucrarea intensă: efecte de imagine, tăieri, lipiri şi aşa mai departe… Echipa foto-video se aventurează atât în timpul zilei, cât şi noaptea, atât pe timp uscat, cât şi pe timp umed. Sunt artiştii noştri curajoşi care înfruntă şi urşii din pădure pentru un material de excepție.

Echipa online si de optimizare SEO: 2 persoane care fac minuni din spatele laptopurilor. Lucrează zilnic la instrumentele care livrează atât imaginea noastră online, cât şi cele ale firmelor partenere. Platformele online sunt 3: fan-page www.facebook.com/zigzagprinromania2014?fref=ts, site www.zigzagprinromania.com şi blog http://zigzagprinromania.com/blog/?cat=46.”

După ce criterii alegeți locațiile şi oamenii ?

„Planul nostru este de a poposi în fiecare județ pentru o lună, adică aproximativ 4 ani de zile. Anumite locații netelevizate sau nepromovate de media le alegem din discuțiile cu localnicii, din recomandările lor. Acestea creează, de cele mai multe ori, cele mai suculente experiențe. De exemplu, odată, într-o plimbare prin împrejurimile saturilor din Suceava, am vizitat o pădure plină de bogății, unde am cules bureți fără să ne fi propus dinainte. Apoi, i-am şi gătit în aceeaşi zi. Mmm…

O mare parte din expediție presupune cercetare țintită şi orientare anticipată, iar cealaltă parte e presărată de vizite spontane şi joviale.”

O zi tip a voastră ?

„Ziua fiecăruia din noi începe pe la ora 7 dimineața cu un ritual personal: alergare, gimnastică, citit, organizare cu pix şi foaie, duş etc. Apoi ne vedem cu toții la micul dejun unde ne energizăm glumind şi mâncând.

Apoi, ne pornim pe teren, fiecare echipă în parte cu treburile ei. La prânz ne revedem şi discutăm despre ce-am făcut până atunci şi, desigur, glumim. Continuam apoi munca pe echipe, iar după vreo 5-6, ne întoarcem „acasă” şi avem un fel de „timp individual” când ori citim, studiem ce ne mai pasionează, ori facem o activitate împreună: utilizăm serviciile oferite de hotelul respectiv sau participăm la un eveniment local.

Ulterior ne revedem cu totii la cina, in jurul orei 8 şi vorbim despre tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă şi ne organizăm pentru zilele următoare.

După primele experiențe, cum vi se pare cotidianul ?

„O să-ți răspundem luând cuvântul „cotidian” şi asociindu-l cu „realitatea”… schimbare de termeni care este foarte strâns legată de misiunea noastră. Sunt diferite păreri legate de România, atât din interiorul țării, cât şi din exterior. Indiferent de acestea, noi, Zig Zag prin România, alegem să percepem frumusețea şi oportunitățile ce reies din fiecare experiență, din fiecare peisaj, din fiecare discuție. Ştim că orice lucru măreț îți scoate în cale multe provocări, îți testează perseverența, răbdarea şi îți stimulează gândirea vizionară pe termen lung.

Am pornit curioşi în Zig Zag prin România, fără aşteptări prea multe. Am pornit cu o minte antrenată spre nou, spre schimbare şi spre a percepe frumusețea din orice.

Perseverența în ce priveşte mişcarea Zig Zag prin România vine din faptul că suntem români şi românului îi place mult să glumească şi să facă haz de necaz. Noi iubim Zig Zag, iubim ce facem, muncim cu drag şi veselie pentru că doar aşa publicul nostru va fi atras de povestea noastră şi de România.

Ați început cu județul Botoşani… Ce impresie v-a lăsat ? Ce v-a surprins ?

„Primul impact al Botoşaniului asupra noastră a fost ospitalitatea şi dispoziția oamenilor de a ne ajuta, de a ne îndruma oricând spre o stradă sau o locație. Am rămas în amintire cu Pietonalul Unirii unde te întâlneai instant cu cineva cunoscut. Am fost impresionați de multitudinea de parcuri şi zone verzi care îmbogățesc zona la tot pasul. Am fost încântați de bogățiile pământului de acolo. Dacă ne era foame, hop un strugure, un măr sau o prună. De toate ne procuram imediat şi foarte uşor, aşa, din mers.

Îmi amintesc de un conac, „Fata Verde” din satul Șoldănești, unde chiar am fost îmbrățişați de o şedere plină de surprize: am fost cu căruța prin pădure, ne-am legănat pe hamac, am jucat fotbal pe nisip, am mâncat căpşuni dulci, roşii direct din grădină, ne-am jucat cu iepuraşi, am făcut sărituri şi am înotat la lacul Stânca-Costeşti.

Am fost de asemenea surprinşi de numărul impresionant de mare al artiştilor – pictori, sculptori, graficieni, dansatori, scriitori pe care i-am întâlnit. Botoşaniul e un pământ fertil pentru artişti.”

Botoşaniul în 5 cuvinte ?

„Mic, cochet, verde, artistic şi intim. E magic!”

Un loc pe care îl recomandați ?

„Sunt mai multe : pensiunea ecologica „Fata Verde”, lacul Stânca Costeşti, lacul cu nuferi de la Ipoteşti”

O persoană care v-a marcat în mod deosebit ?

„Domnul Ducu Bucșinescu. Ne-a primit cu multă deschidere şi încântare pe toți la pensiunea „Fata verde”. Ne-a servit cum a ştiut mai bine, ne-a invitat la poveşti, la „bălăceală”, la pescuit şi a sărit cu noi de pe Stânca Costeşti în cap. Ne amuză asta.”

Botoşani în câteva imagini (hyperlapse) :

Intenționați pe viitor să faceți vreun videoreportaj/documentar sau vreun ghid turistic ?

„Da, deja avem ideea cu E-book-urile județene care conțin toate persoanele şi locurile vizitate inspirante. În plus, pe site-ul nostru, publicul nostru poate vedea, pe fiecare județ, toate hotelurile şi pensiunile cele mai deosebite la care am stat, saloanele de frumusețe unde ne-am îngrijit de noi. Site-ul va reprezenta o bază de date bogată a firmelor, localurilor şi locurilor faine româneşti.

traseu

În plus, suntem foarte deschişi la promovarea media. Primim invitații pentru videoreportaje şi le acceptăm cu încrederea că am construit un proiect de valoare care merită aflat şi răspândit pe diverse canale media.”

Un cuvânt de rămas-bun ?

„Cuvintele noastre sunt acțiunile noastre. Şi invităm pe tot românul să ne urmeze în călătoria în Zig Zag prin România pe platformele noastre online. Dă-ne Like! pe Facebook şi descoperă România împreună cu noi!”

Pentru a urmări aventurile echipei Zig Zag prin România, puteți deci accesa :

pagina lor Facebook

site-ul internet

Călătorie plăcută !

Andreea

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: Invitație la o plimbare în zig zag prin județul Suceava - Lively Romania

  2. Pingback: Zig Zag around Romania - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.