Invitație la cinema : "Ultimul Zburător"

comment 0
GȂNDURI

Invitație la cinema : “Ultimul Zburător”

Sunt luni bune de când nu am mai pus piciorul într-o sală de cinema. Am fost ocupată cu una, cu alta, afişele pe care le vedeam nu mă inspirau neapărat, intrigile nu mi se păreau grozave. Dar, de curând, am văzut printre contactele mele Facebook un trailer pentru „Ultimul zburător”. Curiozitatea fiind mare, am dat click pe video. Şi nu l-am oprit, m-am uitat până când au trecut cele aproximativ două minute. Atmosfera de basm, mitul zburătorului (şi al iubirii neîmpărtăşite) reînviat, actorii frumoşi şi de renume, numele asociației culturale, „Promissum”, sponsor principal al producției – ale cărei linii directoare m-au surprins în mod foarte plăcut („Ne vom întoarce la cultura şi tradiția acestui neam, la poveştile lui, pentru a-i readuce la lumină pe marii povestitori şi pe marii gânditori ai acestei nații! // Vom părăsi materialismul şi estetica urâtului. Vrem sã visam din nou şi sã ne readucem aminte de frumos, de spirit şi de iubire! Nu vom uita niciodatã cã cea mai frumoasã poveste este chiar viața noastră! // Vom învăța şi ne vom învăța copiii să îşi cunoască trecutul, să-şi construiască prezentul şi să-şi viseze viitorul! // Nu vom lăsa ca această țară, care nu a ştiut să intre în eternitate prin uriaşa-i moştenire culturală, să fie nimicită de materialismul prezentului!”) -, toate aceste elemente m-au făcut să mă informez mai în detaliu asupra filmului. Şi aşa am făcut.

„Ultimul zburător”, în regia lui Ovidiu Georgescu, va rula în sălile de cinema din țară începând cu data de 7 februarie al acestui an. Având în vedere tema filmului şi reinterpretarea mitului Zburătorlui sub forma unui basm modern, e numai bun de văzut, aşa, în prag de Sfântul Valentin, nu ?

Capture d’écran 2014-01-28 à 19.54.32

Pe site-ul dedicat filmului, aflăm că „acest eveniment cinematografic marchează un moment important, fiind prima parte a trilogiei „Promissum”, prima trilogie în Realism Magic realizată vreodată în România.” Altfel spus, e un film care nu trebuie ratat. 

1451361_413803638721997_1515631329_n

Intriga este următoarea :

„În anul 2012, când oamenii trăiesc într-o lume dezvrăjită şi nu mai cred în poveşti şi-n Zburători, ultimul dintre aceştia, Zanoni, s-a refugiat într-un vechi conac boeresc, transformându-se într-un personaj misterios ‘care plimbă fetele noaptea cu motorul’ oferindu-le clipe de plăcere trupească. Într-o seară, din întâmplare, Zanoni ajunge la concertul unei fete, Eliza, cea care-i va schimba radical percepția asupra vieții şi a existenței sale de Zburător. Eliza este o frumoasă tânără de 22 de ani, cântăreaţă de muzică dance/house care se află la debut în industria muzicală. Ea este susținută şi iubită de Cătălin, fiul patronului unui important trust media, dl. Gelu Stroenescu.

Între Zanoni şi Eliza se va înfiripa o poveste de iubire, în care aceasta va fi purtată într-o călătorie inițiatică în lumea Zburătorilor. Ea se va auto-cunoaşte, va învăța să-şi înfrunte fricile şi mai important, îşi va redescoperi trecutul. Astfel, lumea fantastică se va uni cu cea reală într-o poveste desprinsă parcă din nuvelele magice ale lui Mircea Eliade.

După ce am citit această prezentare, trebuie să recunosc că am fost captivată, dar şi animată de dorința de afla mai mult despre film. Nu am ezitat aşadar să o trag puțin de limbă pe protagonistă, actrița Iulia Verdeş.

Ce te-a atras la „Ultimul Zburător”?

„Ideea de fantasy. Românesc, de pe meleagurile noastre, povestea, mitul reinterpretat într-o variantă actuală. Imediat ce am citit scenariul, am zis da, vreau. Trebuie să recunosc că e un proiect îndrăzneț şi a fost o adevarată provocare să joc în acest film.

Un alt aspect pe care l-am apreciat foarte mult şi pe care nu pot să nu îl menționez este şi echipa tânără cu care am lucrat; am simțit că împărtăşim aceeaşi viziune şi dăruire pentru acest film.”

Ce anume îți place în personajul pe care îl interpretezi ?

„Eliza este o tânără cântăreață dornică să se afirme pe piața muzicală din România. În general este ajutată de iubitul ei, Cătălin (George Ivaşcu) până în momentul când îl întâlneşte pe Zanoni (Zburătorul – Gabriel Duțu). Din acea clipă, viața ei se va schimba radical. Va începe să iubească, îşi va învinge temerile şi fricile… Va trece printr-o etapă existențiala pe care aş numi-o ‘drumul inițiatic al Elizei’. Ce-mi place ? În primul rând CURAJUL EI”.

1545730_413803688721992_1229803735_n

De ce ar trebui să vadă lumea filmul ?

„La baza acestui film e un basm. Un basm românesc nespus de frumos. Sunt poveştile cu care am crescut. ‘Ultimul zburător’ reprezintă prima parte din prima trilogie fantasy. De asemenea, după premieră, publicul va avea posibilitatea de a se întreține cu noi, cu echipa… va fi o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Spectatorii vor avea ocazia să discute despre scenografie, poveste, mitologia şi cultura românească …”

În ce oraşe aveți turneu ?

„Pe 7 februarie suntem la Craiova la cinema Patria (sunt aşteptați peste 600 de spectatori), pe 8 la Arad, pe 9 la Timişoara şi pe 10 la Cluj. Apoi ne întoarcem în Bucureşti pentru 14 februarie, iar apoi turneul va continua chiar de pe 15 februarie cu Ploieşti, Constanța, Brăila, Bacău, Iaşi.”

Vă las să descoperiți de asemenea şi trailerul filmului.

Nu ştiu vouă ce impresie vă face acest film, dar mie îmi dă fiori şi mă entuziasmează nespus. Tare sunt curioasă să vizualizez pe ecran realismul magic şi „să trăiesc” povestea de iubire fantastică a lui Zanoni şi a Elizei, poveste ce „transcede timpul şi spațiul”.

Capture d’écran 2014-01-28 à 19.54.10

Vizionare plăcută vă urez 😉 !

Andreea

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

0 Comments

  1. Pingback: [InterComFilm] Ultimul zburător: Între mit și realitate | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate

  2. Pingback: Iulia Verdeş – un talent tânăr şi efervescent | GȂND NOU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.